Wie in de jaren negentig is opgegroeid met spellen, is bijna vanzelfsprekend bekend met het fenomeen ‘point-and-click.’ Spellen waarbij de nadruk ligt op het ontdekken van voorwerpen die je nodig zult hebben voor puzzels die soms zo absurd zijn dat het geniaal wordt.
Gecombineerd met vaak briljante verhaallijnen leent het genre zich voor een spannende en af en toe hersenkrakende ervaring en een van de meest bekende namen in dit genre is die van Gabriel Knight.

Voor wie nog niet bekend is met dit fenomeen; Gabriel Knight gaat over een auteur met een writer’s block uit New Orleans die een kleine boekenwinkel bezit die gespecialiseerd is op het gebied van horror en het occulte. Zijn personage is bedacht door Jane Jensen, een veterane op het gebied van avonturenspellen en werkzaam voor Sierra Entertainment. Voor de Gabriel Knight serie heeft zij meerdere malen prijzen mogen ontvangen, waaronder de Adventure Game of the Year award in 1994.

De 20th Anniversary Edition is een herziende versie van het spel uit 1993. Op dat moment maakt de serie namelijk zijn debuut met het spel Gabriel Knight: Sins of the Fathers. In dit spel maken wij voor het eerst kennis met onze held die zich zal gaan bemoeien met de zogenaamde ‘voodoo murders.’

Op het moment dat het spel begint is New Orleans namelijk in rep en roer door een serie van ritualistische moorden die doen overkomen alsof er sprake is van voodoo rituelen. De politie kan de moorden echter op geen enkele manier met elkaar in verband brengen en telkens ontbreekt er ook maar enig spoor van de daders. Gabriel Knight ziet in deze gebeurtenissen de perfecte kans om aan een nieuw boek te schrijven, geïnspireerd door het fenomeen voodoo en dan met name de duistere kant van deze Afrikaanse-katholieke religie. Tijdens zijn onderzoek zal hij er nog achter komen hoe ernstig de situatie is en dat hij niemand zomaar zal kunnen vertrouwen…

Het spel speelt net wat anders dan je gewend bent van de meeste avonturenspellen en draait om zogenaamde dagen waarin je elke dag weer wat nieuws over de zaak zult leren. Aan het begin van elke nieuwe dag zul je een nieuwe krantenkop lezen met een bijpassend horoscoop dat met de dag gruwelijker wordt. De makers van dit spel weten dus ook in de kleinste details de gruwelijke aard van de zaak naar voren te brengen.

Ook is het ensemble van personage noemenswaardig; elk personage, of zij nou zich primair met het verhaal bemoeien of achtergrondpersonages zijn, ieder personage heeft zijn eigen karakter dat zorgvuldig naar voren komt. Je waant je dus echt in het New Orleans van de jaren ’90 en leert veel over de cultuur van deze stad en wat voor rol voodoo daar in heeft gespeeld.
Wat gameplay betreft speelt het als een echt point-and-click spel, waarbij je moet proberen de juiste dialogen te kiezen, de juiste voorwerpen moet vinden en zo nu en dan combineren en om veel puzzels op te lossen.

Grotendeels is nu al besproken wat beide versies met elkaar gemeen hebben. Wat is er nu dan anders aan de 20th Anniversary Edition? Waarom zou je die nu aanschaffen, terwijl je net zo goed de oude versie zou kunnen halen?
Het meest overduidelijke verschil zit hem in de grafische stijl. De herziende versie heeft aanzienlijk meer detail, is nu in HD speelbaar en maakt dus gebruik van een meer moderne engine. De makers hebben er op die manier voor gezorgd dat het spel nu veel kleurrijker, helderder is, wat er voor zorgt dat je veel minder geneigd zult zijn om voorwerpen te missen, zoals met de oude versie wel eens het geval was.

Qua moeilijkheid is het spel niet een van de meest lastige avonturenspellen die je zult tegenkomen. Af en toe zul je wellicht je hoofd breken over een paar minder duidelijke puzzels, maar daar heeft de nieuwe versie wat nieuws op bedacht. Mocht je namelijk vast komen te zitten, dan is er een speciale knop voor hints, die je kunt aan klikken wanneer je echt niet meer er uit kunt komen. Nieuwkomers binnen het point-and-click genre hoeven zich dus geen zorgen te maken over de eventuele onmogelijkheid om het spel uit te kunnen spelen. Al met al zul je als ervaren speler wellicht rond de 8 a 10 uur met het spel bezig zijn en als je wat minder ervaren bent, zit je rond de 12 a 13 uur.
Daarnaast is er een nieuwe ensemble qua stemacteurs, iets wat fans nogal heeft verdeeld. Sommigen zijn namelijk tevreden met de nieuwe acteurs, maar anderen hebben er nogal moeite mee dat mensen als Tim Curry ontbreken, die in het origineel de stem van Gabriel Knight deed. Al met al zul je zelf eens moeten luisteren naar het verschil in stemmen, maar naar mijn mening doet de nieuwe cast het meer dan prima.

Tenslotte krijg je een heleboel extraatjes in de nieuwe versie. Zo zijn er interviews met ontwerpers van het spel van vroeger waarin ze uitleggen hoe ze de wereld van Gabriel Knight in elkaar hebben gezet, kun je beelden van het oude spel met het nieuwe spel vergelijken en is er veel concept art aanwezig.
Kortom, Gabriel Knight: Sins of the Fathers – 20th Anniversary Edition is een prima koop als je op zoek bent naar een nieuw, spannend avontuur of als je eens een keer het point-and-click genre een kans wilt geven. Je zult een spannend, gruwelijk maar tegelijkertijd ook humoristisch avontuur meemaken dat je pas bij de aftiteling zult kunnen loslaten.

https://www.humblebundle.com/store/gabriel-knight-sins-of-the-fathers-20th-anniversary-edition

8.0

Good

 • Uitmuntende sfeer
 • Fascinerend verhaal
 • Grafisch oogstrelend
 • Enorm veel extra's
 • Toegankelijk voor beginners

Bad

 • Sommige puzzels wel heel nauwkeurig
 • Interface kan verwarrend zijn
 • Combinatie 3D + 2D niet altijd even fraai
 • Voor veteranen wellicht wat simpel
Author Peter Bijl
Published
Views 794

Comments (1)

 • 26 mei 2017 at 13:27
  […] versie in orde is. Een van de beste voorbeelden van een remaster die ik zo kan bedenken is die van Gabriel Knight: Sins of the Fathers – 20th Anniversary Edition. Een versie met verbeterde graphics, die de kern van het spel weet vast te houden en nog allemaal […]

Geef een reactie

Laatste berichten

Sniper Elite 4

Verslag Game Event ‘History of War’

Cuphead – Eerste gedachten

Sniper Elite 4 31 januari 2018 - Game review - door: Harry van Dijken Een kogel in de oogkas of toch maar de knieschijf er af? Keuzes genoeg in het nieuwste deel van de Sniper Elite serie! Lees hier de recensie. Verslag Game Event 'History of War' 8 november 2017 - Events - door: Peter Bijl Afgelopen zondag vond het Yellow Puffin Game Event 'History of War' plaats. Blikken jullie met ons terug naar op deze gezellige dag? Cuphead - Eerste gedachten 30 september 2017 - Preview - door: Peter Bijl You're up! Cuphead is na al die jaren dan eindelijk uitgekomen! Hoe bevalt het spel echter tot nu toe? Lees gauw verder! Game Event "History of War" 15 september 2017 - Events, Nieuws - door: Harry van Dijken Gear up, soldier! Nintendo Classic Mini: SNES 1 augustus 2017 - Nieuws - door: M Lavrijssen De SNES mini is in aantocht! Wat kunnen we van dit kleine beestje verwachten?