Voor de liefhebbers van het genre is het laatste deel van de Sniper Elite serie een absolute aanrader. Het spel kwam vorig jaar met een een aantal DLC’s uit op de PlayStation 4, Windows en Xbox One en is het vierde deel in de Sniper Elite-serie. Dit deel speelt zich af in Italië in 1943 na de gebeurtenissen uit Sniper Elite 3.

Schaamtevolle gruwelijkheden

Sniper Elite 4 is een tactische third-person shooter en is ontwikkeld door Rebellion Developments. Het spel onderscheidt zich van de competitie door onder andere de graphics en het gebruik van een killcam met x-ray beelden waarbij de schade van het door jou afgevuurde projectiel erg gedetailleerd visueel wordt gemaakt. Dit leidt geregeld tot verrukte kreten met soms enige schaamte voor het genot van de getoonde gruwelijkheden. Gelukkig zijn de slachtoffers allemaal slechte nazi’s.

Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, van arcade tot authentiek. Dat is maar goed ook, gezien mijn shooter handicap. Ook zijn er verschillende modi, variërend van een single player campagne en -scenario’s tot diverse multiplayer modi. De multiplayer co-op survival is het scenario waarin ik met veel plezier de meeste uren laat verdampen; je tracht met maximaal drie spelers twaalf golven van vijandelijke troepen te overleven op verschillende mappen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad is die vijandelijke AI behoorlijk uitdagend tot (voorlopig) compleet onmogelijk voor mij.

Voor het begin van een scenario kies je een karakter en een uitrusting. Je hebt uiteraard een behoorlijke selectie aan scherpschuttersgeweren, maar ook een machinepistool -geweer, pistool en diverse mijnen en explosieven. Deze selectie breidt zich samen met jouw skills uit wanneer je meer punten weet te verzamelen. Er zijn ook DLC’s te verkrijgen met de onvermijdelijke overbodige cosmetische uitbreidingen en soms wat extra wapens. Voor mij waren deze echter niet interessant.

Co-op panzerfaust plezier

Je start op een positie op de kaart waarbij een munitiekist moet worden verdedigd. Wanneer vijandelijke troepen deze te dicht benaderen zal er hier geen munitie meer te vinden zijn. Gelukkig is het mogelijk om de toenemende stapel lijken te beroven van munitie en verbandmiddelen. Na elke drie golven verplaatst de munitiekist zich en dien je deze opnieuw te verdedigen.

Wanneer je bent geraakt hebben jouw teamleden de mogelijkheid om je te genezen. Dit moet wel snel gebeuren voor je bent uitgeschakeld, namelijk tot de volgende golf van vijanden. Deze vijanden bestaan uit diverse eenheden en voertuigen. Van scherpschutters en spotters die je van grote afstand belagen tot speciale eenheden die je van dichtbij komen uitschakelen. Voertuigen vormen een andere uitdaging waarbij het gebruik van een panzerfaust of een goed gemikt schot deze kan neutraliseren.

Conclusie

De gameplay geeft veel voldoening, want wat is er nou leuker dan gezamenlijk hele legers van nationaalsocialisten uit te schakelen? Vanwege de uitdagende AI voelt het (voor mij) als een hele prestatie wanneer ik een scenario van twaalf vijandelijke golven heb overleefd. De benodigde samenwerking als groep voegt hierbij echt iets toe en staat ook onderlinge competitie (wie scoort de meeste of bruutste kills?) niet in de weg. Een minpuntje zijn de onvergeeflijke vaststaande objecten op de map waardoor je soms op de meest onhandige momenten vast zit achter een minuscuul tuinstoeltje of een miezerig deurtje. De prijs van rond de twintig euro is misschien te veel voor alleen het spelen van de co-op, maar de singleplayer campagne is ook de moeite waard. De overige game modes voegen voor mij niet zo veel toe.

Tot slot is de game onder andere hier te vinden: https://www.kinguin.net/category/33964/sniper-elite-4-deluxe-edition-steam-cd-key/?r=23325

8.0

Good

  • Teamplay in co-op multiplayer mode
  • Zieke kill cam
  • Graphics en map design
  • Met €20,- redelijk betaalbaar

Bad

  • DLC's voegen niet zo veel toe
  • Overige modes minder interessant
  • Onvergeeflijke vaststaande objecten op de map
Published
Categories Game review
Views 2338

Comments

No Comments

Geef een antwoord

Laatste berichten

Sniper Elite 4

Verslag Game Event ‘History of War’

Cuphead – Eerste gedachten