Je bent wekenlang bezig geweest met die ene game en het is je eindelijk gelukt om de eindbaas te overwinnen. Van binnen voel je niets anders dan vreugde en euforie, maar bij sommige spellen slaat dit blije gevoel vrij snel om in niets minder dan pure melancholie. Of het nu gaat om cliffhangers, halfbakken eindes, nep eindes, het gaat hier om eindes waar je mond wagenwijd van open viel.

Er zijn natuurlijk een behoorlijk aantal games die last hebben van dit probleem. Toch springen een aantal van deze er behoorlijk bovenuit. Wij hebben zes van dit soort eindes erbij gepakt. Lees dus gauw verder!

  1. Banjo-Tooie (N64, Xbox 360, 2000)

Een beer en een vogel die samen op zoek gaan naar gouden puzzelstukkies, oftewel jiggies. Het klinkt apart en dat is het eigenlijk ook, maar toch bleek Rareware goud in handen te hebben met dit komische duo. Amper twee jaar na het razend succesvolle Banjo-Kazooie was daar Banjo-Tooie alweer! In vele opzichten niets minder dan een vervolg dat alles grootser aanpakte en je wederom meenam op een spannend avontuur door vele werelden om Gruntilda de heks aan te pakken.

Op het moment dat je haar dan eindelijk verslagen hebt, spreekt Gruntilda de profetische woorden uit: ‘I’ll see you in Banjo-Threeie!’ Vrijwel iedereen die dit hoorde, ging helemaal uit zijn dak, want dit betekende immers niets anders dan dat er een derde deel in de serie zou aankomen; hoe geweldig is dat wel niet? Dat dit echter niet helemaal uitpakte zoals mensen hoopten, zou door de jaren heen wel blijken.

Rareware vertrok bij Nintendo en kwam bij Microsoft terecht, waar ze jarenlang niets lieten weten over het potentiële derde deel van Banjo-Kazooie. Pas rond 2006/2007 kwamen er meer details naar voren, tot de noodlottige onthullingstrailer alle hoop op een ouderwetse platformer verwoestte. In plaats daarvan zou je in het nieuwe deel auto’s gaan bouwen en dat dit deel de fanbase deed polariseren, is nogal zacht uitgedrukt. Veel fans van het eerste uur hebben tegenwoordig dan ook bijzonder melancholische gevoelens als ze terug denken aan het einde van Banjo-Tooie en hopen stiekem dat Banjo-Threeie ooit nog zijn opwachting zal maken.

  1. Ghostbusters (NES, 1988)

Velen van ons zullen wel bekend zijn met Ghostbusters, een van de vele iconische films uit de jaren tachtig. Het verhaal van een groepje mannen die met elkaar besluiten om een spokenjagersbedrijf op te richten om het leven van spoken zo zuur mogelijk te maken. Je zou natuurlijk zeggen dat zo’n verhaal een prachtige setting zou vormen voor een computerspel. Wat er echter van terechtgekomen is destijds, daar kunnen wij alleen maar droevig over zijn.

Met name de NES versie is berucht geworden wegens de slechte gameplay, matige graphics, het feit dat enkel de theme song te beluisteren valt en als kers op de bedorven taart een afschuwelijk einde kent. Hoe afschuwelijk is dit einde dan precies? Het plaatje spreekt voor zichzelf.

  1. XIII (PC, Xbox, PlayStation 2, GameCube, 2003)

Ubisoft verraste vriend en vijand met XIII, een game over de gelijknamige stripboekenserie. In het spel speel je als Jason Fly, een man die op een dag aanspoelt op het strand met een flink geval van geheugenverlies. Het enige concrete wat je op dat moment bij je hebt is een kluissleutel en een tatoeage met het getal 13, zoals op zijn Romeins genoteerd. Tijdens het spel zul je achter je identiteit moeten komen en beland je langzaam maar zeker in een enorm complot tegen de president van de Verenigde Staten.

Als het je ogenschijnlijk gelukt is om het complot tegen te houden en je bent de overwinning aan het vieren, kom je achter de ware identiteit van het hoofd van de organisatie. Hij heeft jou echter eerder te pakken en het lijkt niet goed af te lopen voor jou, maar dan… ‘To be continued.’ Die drie woorden zijn blijven rondspoken in het hoofd van iedere fan van het spel, zeker gezien Ubisoft tot dusverre geen vervolg wil gaan maken. Een fantastisch spel, met een veel te grote cliffhanger helaas.

  1. Halo 2 (Xbox, Xbox One, PC, 2004)

In het begin van de jaren nul was er één serie die de gehele game-scene bezig hield. We hebben het dan natuurlijk over niets minder dan Halo, de serie die het verhaal vertelt van de legendarische Master Chief, die het moet opnemen tegen de covenant om zo de mensheid te beschermen. Halo werd het vlaggenschip van Microsoft en menig gamer schafte dan ook speciaal voor deze serie een Xbox aan.

Toen Halo 2 werd gelanceerd, was men compleet lyrisch en er stonden enorme rijen voor de winkels, om zo toch nog een kopie aan te kunnen schaffen. Jaren na het succes van dit spel zijn er twee dingen die men zich herinnert, wanneer terug wordt gekeken; de multiplayer en het einde.

Na een intensieve singleplayer vol met intriges, verraad, actie en spanning lijkt het er op dat de Master Chief dan eindelijk aan zijn laatste missie gaat beginnen. Een van de hogere piefen van het leger vraagt hem nog: ‘what do you think you are doing?’ Waarna Master Chief de volgende in fameuze woorden uitspreekt: ‘Sir, finishing this fight.’ Roll the credits. Dit einde kwam voor gamers zo erg uit de lucht vallen, dat mensen met open mond naar de credits bleven staren. Was dit nou echt het einde van Halo 2? Dat Halo 3 uiteindelijk de oorspronkelijke trilogie een einde wist te geven, hinderde niets, men bleef zich vooral het einde van deel 2 herinneren.

  1. Mass Effect 3 (PC, Xbox 360, PlayStation 3, WiiU, 2012)

Wellicht de meest recente en tegelijkertijd de meest beruchte game op deze hele lijst. Vanaf het eerste deel had Bioware beloofd dat jij het gehele verloop van de Mass Effect serie zou gaan bepalen. Elke keuze die jij maakte zou gevolgen hebben en uiteindelijk culmineren in een uniek einde. Er zouden tientallen verschillende eindes zijn en het einde van Mass Effect 3 zou iedere gamer met een tevreden gevoel achterlaten. Oh jongens, wat was dat een grove leugen.

Ten eerste maakten de keuzes die je had gemaakt niets uit voor het einde van het spel. Sterker nog, je kon kiezen uit drie verschillende kleurtjes, waarna exact hetzelfde filmpje zich afspeelde, maar dan met een andere kleurenfilter eroverheen. Ten tweede zaten er zoveel plotholes in het einde, dat sommige wanhopige fans begonnen te speculeren over het einde en hun eigen theorie verzonnen om het bizarre en afgeraffelde einde te kunnen verklaren!

Zelfs toen Bioware een ‘extended cut’ uitbracht na een aantal maanden, in een poging om hun imago te redden, was de schade al gedaan. In de tussentijd werden kritische fans van de fora verbannen, verklaarden de makers dat het einde hun ‘artistieke keuze’ was en dat fans niets te zeuren hadden, gezien ze het product al gekocht hadden. Waar Mass Effect Andromeda de stekker uit de comateuze serie heeft getrokken, haalde Mass Effect 3 de trekker over en schoot zichzelf door het hoofd. Wat een memorabele serie had moeten worden, is uiteindelijk geëindigd met een tekst die het beste kan worden samengevat als ‘koop onze DLC voor een beter einde.’

  1. Half-Life 2: Episode 2 (PC, Xbox 360, PlayStation 3, 2007)

Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat de laatste ‘episodische content’ voor Half-Life 2 uitkwam. Met deze episodes sloeg Valve een nieuwe weg in met de bekende shooter en het was de bedoeling om binnen enkele maanden een paar episodes te hebben gemaakt. Zeker na het uitermate spannende en tegelijkertijd hartverscheurende einde van Episode 2 waren de verwachtingen enorm.

Maanden werden echter jaren en jaren werden een decennium. Gabe Newell, hoofd van Valve, werd steeds stiller over de toekomst van de serie en op een gegeven moment stopte men zelfs met het benoemen van Episode 3. Episode 3 werd Half-Life 3 en op een gegeven moment hield men zelfs op om daarover te praten.

Wat de toekomst ons zal brengen aangaande de Half-Life serie valt met geen mogelijkheid te vertellen. Sommigen denken dat Valve het project volledig heeft laten zitten, omdat de verwachtingen na zoveel jaren simpelweg te hoog zijn. Anderen hopen stiekem dat deel 3 ooit nog zijn intrede gaan maken, maar waar we zeker over kunnen zijn is dat ruim tien jaar na dato het einde van Episode 2 voor altijd gebrandmerkt staat in het hoofd

Wat is het einde van een spel dat jullie het meeste is bijgebleven? Kun je je in dit lijstje vinden of zijn er nog andere eindes die genoemd moeten worden? Laat het ons vooral weten!

Author Peter Bijl
Published
Categories Nieuws
Views 1340

Comments

No Comments

Geef een antwoord

Laatste berichten

Sniper Elite 4

Verslag Game Event ‘History of War’

Cuphead – Eerste gedachten